Wespen in huis

Tref je veel wespen in huis aan? Dit is bijna altijd het gevolg van een wespennest in huis, die zich ergens in de constructie bevindt. Denk bijvoorbeeld aan een wespennest in de spouwmuur, onder je plafond of onder het dak. De wespen in huis die je ziet, zoeken altijd een weg naar buiten. Vaak lukt dit, maar soms gebeurt het dat ze de weg niet vinden naar buiten. Hoe dit kan? Meestal is het wespennest in de tussentijd zo groot geworden dat het hunzelf in de weg zit. Wespen in huis gaan namelijk altijd op licht af, dus wanneer er onvoldoende lichtinval is van buiten, dan gaan ze op een andere lichtbron af. Dit zijn bijvoorbeeld de ramen en deuren in huis. Hier zie je de wespen in huis dan ook vaak een beetje verdwaasd rondkruipen.

Suffe wespen in huis

Wat is de reden dat je wespen in huis vaak in een nogal suffe toestand aantreft? Wespen hebben, net als ons, voedingsstoffen nodig om fit te zijn. Wanneer ze dit niet tot hun beschikking hebben, worden ze traag en raken ze gedesoriƫnteerd. Op dat moment zijn ze niet in staat om defensief op te treden en eenvoudig te vangen. Wel is het erg gevaarlijk om wespen in huis in het nauw te drukken. Je weet maar nooit en voor je het weet, steken ze je.

Overlast van wespen in huis

Als je een wespen in huis hebt, geeft dat veel overlast. In eerste instantie merk je er vaak weinig van, maar na een tijdje zijn de gevolgen duidelijk te merken. Zie je bijvoorbeeld vochtige plekken op het plafond? Deze ontstaan door een wespennest boven het plafond. Wanneer de aanvliegroute op een vervelende plek zit, veroorzaakt dit ook veel overlast. Daarnaast zie je vaak wespennesten in spouwmuren, wat niet goed is voor het isolatiemateriaal. Bovendien worden wespen erg agressief wanneer ze zich bedreigd voelen. Probeer wespen in huis dus niet zelf te bestrijden.

Wespennest zoeken

Wil je het wespennest bestrijden? Dan moet je eerst de in- en uitvliegopeningen vinden door de buitenzijde van het huis te inspecteren. Verwacht niet dat je dit zo hebt gevonden. Soms is er weinig activiteit in het wespennest of zit het wespennest op een moeilijk zichtbare plek. Toch moet je hoe dan ook deze in-en uitvliegopening vinden, anders kan de bestrijding van wespen in huis niet plaatsvinden. Als dit is gelukt, is het best om het de wespen in huis vakkundig te laten bestrijden door een professional.

Wespen in huis bestrijden

Probeer absoluut niet zelf de wespen in huis te bestrijden. Wanneer men de in- en uitvliegopening heeft gevonden, denken velen het probleem op te lossen door de invliegopening af te sluiten met bijvoorbeeld cement, kit of een prop papier. Dit is echt niet aan te raden. Wespen in huis knagen namelijk overal doorheen. Lukt het ze niet om door jouw afdichting te komen, dan zoeken ze wel een andere weg. Dit is altijd de weg van de minste weerstand en ze gaan hier volledig voor met schade aan jouw huis als gevolg. Wanneer ze zich eenmaal hebben bevrijd, zijn ze erg agressief en twijfelen niet om jou aan te vallen. Om deze gevaarlijke situaties te voorkomen, schakel je het beste een professionele ongediertebestrijder in die het nest veilig verwijderd.