×
Wesp op bloem

Meest gestelde vragen over wespen en wespennesten

Op deze pagina vind je het antwoord op al jouw vragen over wespen en wespennesten.

Zijn wespen gevaarlijk?

Wespen zijn alleen gevaarlijk voor iemand die overgevoelig of allergisch is voor wespensteken. Het wespengif veroorzaakt een heftige allergische reactie, waarvoor direct medicijnen of medische hulp nodig is. Wespensteken in de mond, tong, keel of hals zijn ook gevaarlijk, omdat er zwellingen optreden waardoor benauwdheid kan ontstaan.

Kan ik een wespennest zelf bestrijden?

Het zelf bestrijden van een wespennest is niet aan te raden. Wespen reageren erg agressief wanneer iemand dichtbij het nest komt. Om de bestrijding te laten slagen, is het belangrijk dat de koningin sterft. Anders blijft het nest gewoon bestaan. Een professionele ongediertebestrijder bestrijdt binnen 24 uur jouw wespennest.

Gaan wespen dood na steken?

Wespen en hommels kunnen meerdere keren steken, terwijl bijen wel dood gaan na een steek. Bijen hebben in tegenstelling tot wespen en hommels namelijk weerhaakjes aan hun angel, waarmee het lichaam kapot scheurt wanneer de angel wordt teruggetrokken. Wespen hebben daar geen last van en gaan dus niet dood na steken.

Ik zie wespen in en uit een gat vliegen. Kan ik het wespennest bestrijden door het gat dicht te maken?

Het dicht maken van de in- en uitvliegopening van het wespennest is geen bestrijdingsmethode. De wespen gaan op zoek naar een andere opening en knagen hierbij door zeer harde materialen. Om een nieuwe opening te vinden, gaan de wespen op het licht af. Hierdoor komen ze soms per ongeluk aan de binnenkant van je huis terecht. Het resultaat is een groot aantal woedende wespen in je huis. Stop in- en uitvliegopeningen van een wespennest dus nooit dicht, maar schakel een professionele ongediertebestrijder in om het wespennest te bestrijden.

Er vliegen wespen in mijn huis. Heb ik een wespennest?

Wanneer er meerdere wespen zich bevinden in een ruimte in je huis, is het mogelijk dat je een wespennest hebt. In de zoektocht naar buiten zijn de wespen per ongeluk aan de binnenkant van je huis terecht gekomen. Sluit de betreffende ruimte af en zorg dat niemand de ruimte zomaar betreedt. Schakel een professionele wespenbestrijder in om het wespennest te bestrijden.

Wat is het verschil tussen een bij en een wesp?

Het grootste, makkelijk zichtbare, verschil tussen wespen en bijen is de kleur. Wespen zijn felgeel met zwarte strepen. Bijen daarentegen zijn eerder zwart met zachtgele strepen. Bij wespen overheerst de gele kleur, bij bijen overheerst de zwarte kleur. Bijen zijn een beschermde diersoort en onmisbaar bij de bestuiving van planten en gewassen. Soms hangen bijen als een “tros” bij elkaar. Een imker helpt je hiervan af. Het bestrijden van bijen is verboden. Een ander verschil is dat als een wesp steekt, houdt ze gewoon haar angel. Een wesp kan dus meerdere keren steken zonder haar angel te verliezen. Mede hierdoor steken wespen sneller. Dit in tegenstelling tot een bij, die haar angel kwijtraakt wanneer ze steekt. Een bij sterft na een steek en steekt dus niet zomaar. Wespen alarmeren hun soortgenoten bij dreigend gevaar en vallen in een zwerm aan.