×
Meest gestelde vragen over wespen en wespennesten

Meest gestelde vragen over wespen

Er is voor veel mensen nog veel onduidelijk over wespen, lees hier de veelgestelde vragen over wespen, wespennesten en de bestrijding.

Zijn wespen gevaarlijk?

Wespen kunnen zeker gevaarlijk zijn. Wanneer wespen zich bedreigd voelen zullen ze in de aanval gaan. Tegelijkertijd roepen ze de andere wespen op, waardoor er een hele kolonie achter je aan kan komen. Een enkele steek is voor een persoon met een wespenallergie al erg gevaarlijk, hierdoor zijn medicijnen en/of medische hulp direct nodig. Iemand die geen allergie heeft maar wel meerdere keren wordt gestoken, kan ook een heftige reactie krijgen. Zeker wespensteken in de mond, tong, keel of hals zijn gevaarlijk. Er kunnen dan zwellingen ontstaan, met zware benauwdheid tot gevolg. 

Wat is de functie van een wesp?

Ondanks de slechte naam van wespen, hebben wespen zeer veel nut voor zowel de natuur als voor de mens. Wespen zijn echte jagers en gaan het liefst achter vliegen en muggen aan, wij hebben dus minder last van deze lastpakken. Ook kadavers worden opgeruimd door wespen, hierdoor wordt de verspreiding van ziektes verkleind. Daarnaast helpt de wesp bij de groei van de jonge planten. Ze bouwen hun nest vaak tegen oude of dode bomen aan, de boom zal hierdoor eerder omvallen. Jonge bloemen en planten hebben dan de kans om te groeien.   

Kan ik een wespennest zelf bestrijden?

Wij raden dit ten zeerste af! Wespen kunnen zeer agressief reageren. Ook is het mogelijk dat een bestrijding niet helemaal lukt met de middelen die voor particulieren te koop zijn. Professionele ongediertebestrijders hebben de beschikking tot sterke bestrijdingsmiddelen, deze zijn verboden voor de verkoop voor particulieren. 

Gaan wespen dood na steken?

Wespen gaan niet zoals bijen dood na een steek. Als een bij steekt, scheurt hij zijn lichaam kapot wanneer de angel wordt teruggetrokken, dit komt door de weerhaken. Wespen hebben dit niet en kunnen dus gemakkelijk meerdere keren steken.

Kan ik wespen bestrijden door de vliegopeningen dicht te maken?

Het dichtmaken van in- en uitvliegopeningen van het wespennest is geen bestrijdingsmethode. De wespen zullen altijd een manier vinden om uit het nest te komen en dit is meestal in het nadeel van de bestrijder. Het kan voorkomen dat ze een opening knagen en per ongeluk in jouw huis terechtkomen. Maak dus nooit vliegopeningen dicht, schakel een professionele ongediertebestrijder in om het wespennest te bestrijden. 

Er vliegen wespen in mijn huis. Heb ik een wespennest in huis?

Dit hoeft niet meteen het geval te zijn. Het is mogelijk dat de wespen aan het jagen zijn en aangetrokken worden door de geuren in huis. Maar, zijn het meerdere wespen en zie je ze veel heen en weer vliegen? Dan is de kans groot dat er een wespennest in huis bevindt. Zoek naar de plek waar je veel wespen ziet vliegen en sluit deze ruimte af. Schakel meteen een ongediertebestrijder, zij onderzoeken snel waar het nest zit.

Wat is het verschil tussen een bij en een wesp?

Ten eerste, bijen en wespen behoren tot verschillende families. Wespen behoren tot de familie ‘Vespoidea’ en bijen behoren tot de familie ‘Apoidea’. Daarnaast zijn bijen vegetariërs en wespen omnivoren. Ook de kleur van de vliesvleugeligen verschilt; wespen zijn fel geel met zwarte strepen en bijen zijn zwart met zacht gele strepen. Tot slot, bijen zullen niet zomaar steken. Een bij heeft als het ware maar één leven en zal direct sterven als hij gestoken heeft. Een wesp kan meerdere keren steken en valt vrij snel de bedreiging met een hele zwerm aan. 

Wat zijn de kosten van een wespenbestrijding?

De kosten van een wespenbestrijding zijn afhankelijk van de situatie. Zit het wespennest op een eenvoudig te bereiken plek? Dan zullen de kosten voor een wespenbestrijding meevallen. Veel wespenbestrijders hebben een vaste prijs voor de bestrijding van een wespennest, maar rekenen eventueel een hogere prijs als het wespennest moeilijk te bereiken is. Neem contact op met een bestrijder bij jou in de buurt voor een concrete prijsopgave.