Wespen

Wespen, wie kent ze niet? Wespen staan bekend om hun agressieve gedrag en steken makkelijk. Veel mensen raken in paniek wanneer een wesp bij ze in de buurt komt. Naast het feit dat wespen vaak hinderlijk en vervelend zijn, zijn het ook nuttige dieren. Wespen zijn goede insectenbestrijders, ze vangen veel soorten hinderlijke insecten. Deze eten ze zelf op of ze voeren de insecten aan hun larven.

Hoe ziet een wesp eruitWespen herkennen

Wespen behoren tot de orde van de vliesvleugeligen en zo kun je wespen herkennen:

  • De wesp herken je aan zijn karakteristieke felgeel met zwart gestreepte lijf.
  • Ze hebben twee paar vleugels en drie paar poten.
  • Tussen het borststuk en het achterlijf hebben wespen een zeer smalle taille, de zogenaamde ‘wespentaille’.

Als je niet zeker weet of het om de wesp gaat, neem je contact op met de ongediertebestrijder bij jou uit de buurt of je laat dit onderzoeken door de lokale GGD, maar ook het KAD kan jou hierbij helpen.

Leefwijze wespen

In het voorjaar zie je soms een wespenkoningin vliegen, op zoek naar een mooi plekje voor haar nest. In de zomer en het najaar zijn het vooral de onvruchtbare werksters die we overal zien. De werksters zijn op zoek naar suikerhoudend en eiwitrijk voedsel voor de larven in het nest. De larven scheiden na hun maaltijd een zoetige substantie uit als een soort bedankje voor de werkster waarvan ze hun eten kregen. In het najaar zit het harde werken in het nest voor de werksters erop. Ze vervelen zich en hangen rond. Het is met name in deze periode dat wespen veel overlast veroorzaken en makkelijk steken. Wanneer het kouder wordt, sterven de werksters.

Wespennest met wespenHet wespennest

In het najaar zoeken de bevruchte wespenkoninginnen een droge plek om te overwinteren. In het voorjaar begint de koningin aan de bouw van het wespennest. Uit de eitjes die ze legt komen de werksters. De werksters nemen het werk van de koningin over en bouwen het nest verder uit. De koningin legt vanaf dat moment alleen nog maar eitjes. De werksters verzorgen de larven. Aan het einde van de zomer komen de darren (mannetjes) en de jonge koninginnen uit. Zij vliegen samen uit in een bruidsvlucht. Na het paren sterven de darren en zoeken de jonge koninginnen een plek om te overwinteren. Dit doen ze nooit in het nest. Het wespennest is in de winter volledig verlaten en zal niet worden hergebruikt. Het wespennest vergaat vanzelf.

Meest voorkomende wespensoorten

In Nederland komen een aantal soorten wespen voor. De meest voorkomende wespensoorten in ons land zijn de Gewone wesp (Vespula vulgaris) en de Duitse wesp (Vespula germanica). Ook de hoornaar komt in Nederland regelmatig voor. Bijen en hommels behoren niet tot de wespensoorten. Zij zijn beschermde diersoorten vanwege hun belangrijke functie bij de bestuiving van planten.

Misspellingen wespen op internet

Dagelijks zien wij allerlei verkeerde varianten op de spelling van de woorden ‘wesp’ en ‘wespen’. De meest voorkomende voorbeelden zijn: weps, wepsen, wezp, wezpe, wepse, wezpen, wasp, werksterz.