×
Wespen

Wespen

Helaas hebben wespen over de jaren heen niet zo’n beste naam opgebouwd. Wespen worden ook wel de lastpakken van de zomer genoemd. Maar, is dit wel terecht? Zowel voor de natuur als voor de mens zijn wespen erg nuttig. Toch zijn veel mensen hier niet van bewust. Ook zijn er verschillende soorten wespen met elk zo hun eigen taak. Als je niet zeker weet van welke wesp je last hebt, neem dan contact op met een ongediertebestrijder bij jou in de buurt of laat dit onderzoeken door de lokale GGD. Ook ongediertebestrijden.com kan jou hierbij helpen. 

Kenmerken wesp

Wespen hebben een erg karakteristiek uiterlijk. Ze zijn goed van bijen en hommels te onderscheiden als je de specifieke kenmerken van de wesp weet te noemen. Wespen zijn vooral te onderscheiden door de volgende kenmerken: 

  • wespen zijn karakteristiek fel geel met zwart gestreept lijf;
  • ze hebben twee paar vleugels en drie paar poten;
  • tussen het borststuk en het achterlijf hebben wespen een zeer smalle taille, ook wel de ‘wespentaille’ genoemd; 
  • wespen zijn een stuk kleiner en smaller dan bijen en hommels.

Leefwijze wespen

In het najaar, voordat de wespenkoningin in winterslaap gaat, wordt zij bevrucht. De wespenkoningin is de enige van de wespenkolonie die de winter overleeft. In het voorjaar komt zij uit haar lange slaap en gaat ze op zoek naar een mooi plekje voor haar nest. De koningin start met het bouwen van een nest en legt hier zo snel mogelijk bevruchte eitjes in. Uit deze eerste eitjes komen de werksters, zij bouwen het nest af. De koningin blijft doorgaan met het leggen van eitjes. In de zomer en het najaar zijn het vooral de onvruchtbare werksters die je voorbij ziet vliegen. De werksters zijn buiten het nest op zoek naar suikerhoudend en eiwitrijk voedsel voor de larven in het nest. De werksters voeden zich weer met een zoete substantie die de larf uitscheidt. Als het nest af is, spenderen de werksters vooral hun tijd buiten het nest. Dit is ook de periode dat wij het meeste last hebben van wespen. Een wespenbestrijding kan het beste in het voorjaar uitgevoerd worden, aangezien het wespennest nog niet de maximale grootte heeft bereikt.

Het wespennest

Wespen zijn echte werkers en krijgen van jongs af aan al een functie toegewezen. De werksters bijvoorbeeld, zijn de wespen die voor de opbouw van het nest zorgen. Zij maken af waar de wespenkoningin aan begonnen is. Het wespennest wordt gemaakt van houtvezels. De wespen schrapen met hun sterke kaken houtvezels van dood of oud hout en mengen dit met hun speeksel. De plakkerige houtvezels worden op deze manier in laagjes op het nest aangebracht. Als het nest af is, hebben de werksters bijna niks meer te doen en gaan ze zich vervelen. Dit is meestal in de maand augustus, wanneer wij het meeste last hebben van wespen. 

Soorten wespen

In Nederland kennen we meerdere soorten wespen. Bijen en hommels vallen hier niet onder. De bij en de hommel worden vaak bestempeld als een soort wesp en ook andersom, maar dit klopt niet. Hoewel ze allemaal onder de groep van angeldragers vallen, behoren ze niet tot dezelfde familie. Bijen en hommels behoren tot de familie ‘Apidae’ en wespen behoren tot de familie ‘Vespoidea’. Wij zullen hier de wespensoorten nader toelichten.

De gewone wesp 

De gewone wesp wordt ook wel de ‘limonadewesp’ genoemd en komt het meeste voor in Nederland. Zij bouwen hun nesten met houtvezels op beschutte plekken. De koningin kiest deze plek uit en de werksters zetten de bouw van het nest voort. De gewone wesp is te herkennen aan de zwarte ‘kroontjes’ op het lijf en de zwarte stippen aan de zijkanten. 

De Duitse wesp

Ook de Duitse wesp valt onder de ‘limonadewespen’ en lijkt dan ook erg op de gewone wesp. Deze wesp bouwt net zoals de gewone wesp zijn nest met houtvezels. Het onderscheiden van deze twee, kan middels de drie grote stippen op de kop van de Duitse wesp. Ook de nesten zal je bovengronds niet vinden, ze leven met zijn allen onder de grond. 

De hoornaar

De hoornaar is aanzienlijk groter dan de gewone wesp. Ook het lichaam van de hoornaar is gemakkelijk te onderscheiden; de kop, het borststuk en het begin van het achterlijf zijn geel tot rood gekleurd. De steek van een hoornaar is een stuk pijnlijker dan die van een bij of wesp, maar ze geven minder gif af. Ook zal een hoornaar minder snel steken, alleen als je echt een bedreiging voor het nest vormt. 

De graafwesp

Het uiterlijk van de graafwesp lijkt een beetje op die van de limonadewespen. Het is een slankere wesp met een oranje achterlijf en een zwarte kop en middenstuk. De graafwespen steken over het algemeen niet. Ze jagen vooral op andere insecten om de larven te kunnen voeden. 

De Franse veldwesp

De Franse veldwesp lijkt ook weer veel op de limonadewespen, maar is te onderscheiden door het iets slankere lichaampje en de oranje voelsprieten. Ook het nest is anders dan die van de limonadewespen; de nesten worden niet afgedekt met een laag papier, ze blijven open. Meestal zie je een aantal nesten naast elkaar hangen, met ongeveer 10 wespen per nest. De Franse veldwesp komt steeds meer voor in Nederland, maar zal gelukkig niet uitgroeien tot echt een plaag. Ze komen bijna niet in de buurt van mensen, tenzij ze hun nest dichtbij je huis hebben gebouwd. 

Wat is het verschil tussen bijen, hommels en wespen?

Bijen, hommels en wespen lijken heel erg op elkaar, vooral door de geel met zwart gestreepte achterlijven. Maar in werkelijkheid, zijn de drie heel verschillend. Wespen zijn echte roofdieren en jagen op insecten. Bijen en hommels moeten hier niks van hebben en gaan vooral af op zoete geuren, zoals de nectar van bloemen en planten. Alle drie behoren ze tot de vliesvleugeligen, maar ze worden tot een andere familie ingedeeld. De wesp behoort tot de ‘Vespoidea’ en de bijen en hommels behoren tot de ‘Apoidea’. Hoewel de moderne bij een afstammeling is van de graafwesp, worden ze toch gescheiden. 

SoortFamilieGedragNestUiterlijk
BijApoideaVegetarier, eet de nectar uit planten en bloemenGemaakt van bijenwas. Vaak in holle bomen of spletenBruinachtig lijf met beharing
HommelApoideaVegetarier, eet de nectar uit planten en bloemenMaken gebruik van bestaand nestmateriaal van bijvoorbeeld muizen en bouwen zelf het nest uit met was.Groter dan een bij, lange haren, geel met zwart gekleurd
WespVespoideaOmnivoor, eet dierlijke en plantaardige eiwitten Gemaakt van houtvezels. Boven of onder de grondLigt aan de soort wesp. Kop, Borststuk, wespentaille en achterlijf geel met zwart gestreept

Misspellingen wespen op internet

Zoals bij zoveel benamingen wordt ook ‘wesp’ verkeerd gespeld. Zo zien wij deze verkeerde varianten veel voorbij komen: weps, wepsen, wezp, wezpe, wepse, wezpen, wasp en werksterz.