Bij

Bijen zijn met name bekend om de honing die ze produceren. Bijen en hun larven eten enkel nectar en stuifmeel, wat hun onderscheidt van de andere vliesvleugeligen. Bijen zijn net als hommels belangrijke bestuivers. De bij en de wesp worden vaak door elkaar gehaald. Er zijn echter wel degelijk verschillen tussen de bij en de wesp.

Hoe ziet een bij eruit?

Bij op een bloemDe bouw van het lichaam van een bij is ingewikkeld. Het bestaat namelijk uit drie onderdelen, welke niet met elkaar zijn vergroeid, maar door middel van spieren ten opzichte van elkaar bewegen. De drie delen zijn de kop, het borststuk en het achterlijf. De kop bestaat uit de voelsprieten, de bolvormige, samengestelde ogen en drie kleine puntogen en de uitwendige monddelen. Het borststuk bestaat uit twee paar vleugels, drie paar poten en spierweefsel. En het achterlijf wordt gevormd door voortplantingsorganen, het spijsverteringskanaal, het hart en de aorta, de wasklieren, het angelapparaat, de malpighische vaten, een aantal zenuwknopen en de Nasonovklier.

Bijennest

In Nederland zijn verschillende soorten bijen. De meest bekende is de honingbij. Bijen leven soms alleen, soms in volken. In bijennest komen drie soorten cellen voor op een raat, namelijk koninginnencellen, darrencellen en werkstercellen. In de koninginnencellen en werkstercellen worden bevruchte eitjes gelegd, waar jongen koninginnen en werksterbijen uitkomen. De darren worden uit de darrencellen geboren waar onbevruchte eitjes zijn gelegd. Elke bij heeft z’n eigen functie. Darren paren met de koningin, de koningin legt eitjes en de werksters doen het overige werk. Zodra een nest te klein wordt, vertrekt de koningin met een aantal darren en werksters en bouwt ergens anders weer een nieuw nest op.

Bijensteken

Wanneer bijen zich bedreigd voelen, veroorzaken ze pijnlijke steken. Vaak worden mensen gestoken eind augustus, begin september. Dan krijgen de beestjes zin in zoetigheid en komen in de buurt van mensen. Een bij kan maar eenmalig steken, daarna sterft het insect direct. Hoe dat kan? De angel van de bij heeft weerhaken, dus zij kunnen hun angel niet meer terugtrekken na het steken. Bij elke steek spuit de bij een kleine hoeveelheid gif in z’n slachtoffer. Dit gif veroorzaakt de pijnlijk, jeukende zwelling. Vaak is zo’n steek onschuldig, maar dit verandert wanneer iemand allergisch is of meerdere keren is gestoken. Het Rode Kruis geeft op hun website aan wat je moet doen bij een bijensteek.

Bijen bestrijden

Kom nooit in de buurt van een bijennest, ook niet als deze verlaten lijkt. Voor je het weet, zitten er nog tientallen tot duizenden bijen in en vallen jou in een zwerm aan. Bijen mag je niet bestrijden, maar om de overlast van bijen tegen te gaan, is het mogelijk om het bijennest te verplaatsen. Doe dit niet zelf, maar laat dit over aan professionele imkers die dit vakkundig doen. De NBV heeft een lijst met imkers samengesteld die je voor deze klus kunt vragen.