Franse veldwesp

De Franse veldwesp behoort tot de familie plooivleugelwespen en komt oorspronkelijk uit het westen van Europa. Deze wesp is te onderscheiden van ander soorten wespen door zijn slankere lichaam. Ook zijn ze vaak veel zwarter van kleur dan hoe de meeste mensen de limonadewesp kennen. In tegenstelling tot de gewone wesp, valt de Franse veldwesp de mensen bijna niet lastig.

Hoe ziet een Franse veldwesp eruit?

Franse VelpwespWespen lijken heel veel op elkaar, maar toch zijn er verschillen te noemen. Zo is de Franse veldwesp overwegend zwart van kleur en heeft een paar gele dwarsliggende strepen. De wesp heeft opvallende oranje voelsprieten en groene of zwarte ogen, afhankelijk van het geslacht. Het insect wordt gemiddeld 15 millimeter lang en heeft een slank afgeplat lichaam. De Franse veldwesp is een wesp met lange achterpoten.

Wat eet de Franse veldwesp?

In tegenstelling tot de gewone wesp, ook wel limonadewesp genoemd, is de Franse veldwesp niet geïnteresseerd in onze zoetigheden en zullen dus niet in je glaasje cola belanden. De Franse wesp voedt zich met insecten. Zo staat de wolluis op het menu van de wesp. Dit insect scheidt namelijk zoete stof uit en op deze manier wordt de wesp dus ook met zoetigheden gevoed. Imkers noemen dit ook wel honingdauw.

Gevaarlijk?

Net zoals alle andere wespensoorten heeft de Franse veldwesp een angel en kan dus steken. Hij zal dit alleen bij gevaar doen, maar de steek kan hele vervelende gevolgen hebben. Toch ondervinden mensen minder vaak last van de Franse veldwesp en kan de gewone wesp of hoornaar als een meer gevaarlijke wesp worden beschouwd.

Nesten Franse veldwesp 

Dit wespensoort staat bekend om zijn vreemde plekken voor zijn nesten. Zo zijn er wel eens nesten gevonden in een auto of een vogelkastje bijvoorbeeld. Doordat de Franse veldwesp geen grote plek nodig heeft voor zijn nest, zijn ze in staat om veel verschillende plekjes te vinden voor het bouwen van hun nest. Helaas is dat nog wel vaak dichtbij de mens in de buurt.