Hommel

De hommel behoort tot de familie van de bij. Wereldwijd zijn er ongeveer 250 soorten hommels, waarvan er in Nederland ongeveer dertig voorkomen. Hommels komen vooral voor in gematigde en koelere klimaten. Door hun lange, dichte beharing zijn ze in staat de warmte goed vast te houden. Nesten van hommels zijn in de regel kleiner en rommeliger dan die van bijen en bestaan uit ronde, tonvormige cellen.

Hoe ziet een hommel eruit?

Hommel op een bloemHommels lijken veel op bijen. Hommels worden echter groter dan bijen en zijn meer behaard. Het schijnt dat een hommel ongeveer 3 miljoen haren op het lichaam heeft. In beginsel is de lichaamsbeharing zwart, maar bijna alle hommels hebben duidelijke strepen gekleurde haren op het lichaam.

Levenscyclus van hommels

De meeste nesten van hommels worden vanaf eind maart gebouwd. Aan het eind van de zomer bestaat een hommelnest uit 200 tot 250 hommels. Het hommelvolk wordt al snel kleiner, doordat het op het eind geen jonge werkers meer uitkomen. Op een gegeven moment raakt het nest leeg. Eigenlijk wordt bijna nooit een hommelnest twee keer gebruikt.

Hommels zijn van nut voor bestuiving

Hommels zijn goed in het bestuiven van planten. Hoe ze dit doen? Zodra de hommel op een bloem landt, wordt de bloem door het gewicht van de hommel naar beneden gedrukt. Hierdoor komt het stuifmeel in de haren van de hommel, doordat de meeldraden omhoog zwiepen. In hun haren laten ze het stuifmeel hangen. De hommel vliegt vervolgens van bloem naar bloem en bestuift ze zo. Het stuifmeel en de nectar kammen ze met kleine kammetjes aan hun poten weer uit hun vacht.

Overlast van hommels?

Hommels zijn niet geïnteresseerd in onze producten, dus in principe hoef je geen last te ondervinden van hommels. Ze zijn van zichzelf niet erg agressief en vallen daarom mensen ook niet zomaar lastig. Hommels steken dan ook zelden, maar doen dit wel wanneer ze zich bedreigd voelen. Ook brengen ze geen schade toe aan constructies of isolaties van huizen, hommels knagen immers niet. Nestelen doen ze dus ook enkel in holtes die er al zijn.

Let op, hommels zijn beschermd

Bevinden de hommels zich steeds in je huis en ondervind je toch overlast van hommels? Ga dan absoluut niet zelf aan de slag om de hommels te bestrijden! Hommels zijn namelijk beschermd en mogen dus niet gedood worden. Wat moet je dan doen om van de overlast af te komen? Kijk eerst eens op de website van het KNNV. Hier wordt de mogelijkheid beschreven om het nest te verplaatsen. Durf je dit zelf niet aan? Neem dan contact op met een imker bij jou uit de buurt.

Verschil tussen hommels en bijen

Hommels en bijen lijken veel op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen beiden. Een hommel is groter en z’n lichaam is bedekt met zwarte, gele en oranje haren. Bijen zijn wat kleiner dan hommels en minder behaard. Bijen bouwen raten en hebben een honingvoorraad, hommels doen dit niet. Zij slaan enkel nectar op als ze op slechte dagen geen voedsel hebben. Bijen maken ook zelf honing en hommels kunnen dit niet. Ook verschillen de koninginnen van beiden. In principe zorgt de hommelkoningin voor de hommels en eieren en legt deze ook, terwijl bij bijen deze taken zijn verdeeld over de werksters en de koningin.