×
Hoornaar bij nest

Hoornaar

Je hebt vast weleens een hele grote wesp voorbij zien vliegen. Dit is geen normale wesp, maar een hoornaar. Een hoornaar kan wel twee keer zo groot als de gewone wesp worden. De hoornaar hoort net zoals de gewone wesp bij de ‘Vespoidea’ en is een van de bekendere soorten wespen in Europa. Vroeger kwam de hoornaar veel in ons land voor, maar dit is sterk verminderd. Gelukkig nemen de aantallen sinds de jaren ‘90 weer toe, met name in het oosten en het zuiden van Nederland. Dit heeft te maken met de hoeveelheid bossen en zandgronden. Een hoornaar hoeft over het algemeen niet bestreden te worden.

Hoe ziet een hoornaar eruit?

De hoornaar is te herkennen aan zijn roodbruin gekleurde borststuk en kop en het achterlijf is geel met zwart gestreept. Je kan ze al van ver horen vliegen, aangezien ze altijd een luid geluid produceren. Ook z’n grootte is opvallend. De koningin kan wel 40 millimeter groot worden, de werksters 18 tot 25 millimeter en de mannetjes ongeveer 28 millimeter. Een hoornaar heeft vier vleugels, het lijken er misschien maar twee, maar de achterste twee zijn veel kleiner. Tot slot heeft de hoornaar zes poten.

Zijn hoornaars gevaarlijk?

Ondanks hun luide gezoem en indrukwekkende grootte, zijn hoornaars veel minder agressief dan andere wespen. Ze zijn daarentegen wel goede insectenbestrijders. Ze gaan liever op insecten af dan op zoetigheden. Dit betekent echter niet dat hoornaars niet steken. Als jij een bedreiging vormt, zullen ze zeker wel steken. De steek van een hoornaar is een stuk pijnlijker dan die van een wesp, maar het gif is minder krachtig. Er wordt weleens beweerd dat een steek van een hoornaar een paard dood, gelukkig is dit een fabel. De naam moordenaarswesp hebben ze puur te danken aan de manier waarop ze andere insecten doden. Als je bent gestoken, koel de gestoken plek dan goed en krab vooral niet.

Hoe leven hoornaars?

De bevruchte koningin start in april/mei met het zoeken naar een geschikte plek voor haar nest. Als zij de perfecte plek heeft gevonden (zoals in een holle boom, of spouwmuur), begint ze met de bouw van het nest. Het nest bestaat uit rottend hout, dit wordt fijngekauwd en gemengd met speeksel waardoor papierachtig bouwmateriaal ontstaat. Wanneer de koningin een paar broedcellen heeft gebouwd en daar haar eieren in heeft gelegd, schermt ze deze af en gaat ze verder met de bouw van het nest en de voeding van de larven. Als de werksters uit de eieren zijn gekomen, beperkt de koningin zich alleen nog tot het leggen van eieren. In de eerste periode komen er alleen werksters uit de eieren. In de nazomer komen de geslachtsrijpe vrouwtjes en de angelloze mannetjes uit de eieren. De vrouwtjes worden bevrucht en zo groeit de kolonie uit. In het najaar sterft de kolonie, op de bevruchte vrouwtjes na. Deze vrouwtjes zoeken een plek om te overwinteren en worden tot koningin gekroond in het voorjaar.

Hoornaar bestrijden

In principe is het niet nodig om een hoornaar te bestrijden. Hoornaars verzorgen over het algemeen geen overlast. Heb je echter wel last van een hoornaar plaag? Twijfel dan niet te lang en informeer bij onze ongediertebestrijders bij jou in de buurt naar de mogelijkheden.