×
Nut van wespen

Nut van wespen

Het is weer zo ver: het wordt mooier weer, je gaat vaker het terras op en drinkt er een lekker drankje. Maar dan komen die vervelende beesten er weer aan en gaan op je drankje zitten. Enorm vervelend en de meeste mensen zullen ook niet rustig blijven zitten in afwachting totdat de wespen weer weggaan. Moeten we ook echt bang voor ze zijn? En wat is het nut van wespen eigenlijk?

Nut van wespen voor de mens

Ondanks dat de meeste mensen wespen als erg storend ervaren, schijnen wespen ook behoorlijk nuttig te zijn. Het nut van wespen voor de mens is bijvoorbeeld dat wespen 1,5 insect per uur vangen. Voor jouw beeldvorming: een nest van 5000 wespen vangt dan zo’n 7500 muggen en vliegen. Goede zaak, zou je denken, omdat wij immers dan minder last hebben van vliegen en muggen. Alhoewel, de meesten hebben denk ik liever vliegen en muggen in huis dan wespen.

Nut van wespen voor de natuur

Wespen zijn niet nuttig in de natuur, zoals bijen en hommels dat zijn voor het bestuiven van bloemen. Wel heb je gelezen dat wespen insecten vangen. In die zin zijn wespen van nut voor de teelt in kassen. Hier worden wespen gebruikt als natuurlijk bestrijdingsmiddel, oftewel: ze worden ingezet voor het beschermen van voedsel en gewassen tegen andere insecten. Doordat wespen bepaalde soorten insecten vangt, ontstaat er geen plaag die mogelijk schadelijk is voor de totale oogst. En dat is het nut van wespen voor de natuur.

Angst voor wespen, terecht?

Iedereen weet dat wespen steken en dat dat best irritant is. Bedenk wel dat wespen niet zomaar steken, dus rustig blijven helpt wel. Bang hoef je echter niet te zijn voor wespen, tenzij je allergisch bent voor wespen natuurlijk. Als je een allergie hebt voor wespensteken, moet je zeker bij wespen uit de buurt blijven om nare situaties te voorkomen, soms zelfs levensbedreigend. De symptomen van een allergische reactie zijn doorgaans benauwdheid en onwel worden. In het geval van een allergie dient direct 112 te worden gebeld.

Wespen bestrijden of niet?

Hoewel we hierboven hebben verteld over het nut van wespen, zijn ze bovenal erg vervelend. Als je last hebt van wespen in je buurt, wil je vanzelfsprekend graag van ze af. Toch moet je eerst het wespennest hebben gevonden, voordat er een wespenbestrijding kan plaatsvinden. De wespen in je buurt gaan niet weg als het nest waar ze vandaan komen niet wordt bestreden. Zoek dus eerst het wespennest en neem vervolgens contact op met een professionele ongediertebestrijder.