Wespenkolonie

Een kolonie is een groep dieren die tot dezelfde soort behoort en die bij elkaar wonen. Een wespenkolonie is een groep wespen die samen in een wespennest zitten. In het voorjaar begint de koningin na haar winterslaap aan de bouw van een nieuw wespennest en een nieuwe wespenkolonie. De wespenkoningin zorgt dat het wespennest voldoende groot is voor het leggen van haar eieren. Een wespenkolonie bestaat uit een:

  • koningin;
  • mannetjes;
  • werksters.

Een koningin per wespenkolonie

De koningin zorgt samen met de mannetjes voor de voortplanting van de wespenkolonie. Nadat de koninginnen gepaard hebben met de mannetjes verlaten ze in het najaar het wespennest. De jonge bevruchte koninginnen zoeken dan een beschutte plek om te overwinteren.

Mannetjes in een wespenkolonie

Een mannelijke wesp heet een dar. Het is de taak van de mannetjes om de koninginnen te bevruchten, zodat een wespenkolonie kan worden gesticht. Na de paring gaan de mannetjes direct dood.

Werksters in de wespenkolonie

Ongeveer een maand nadat de koningin haar eieren heeft gelegd in het wespennest komen de werksters uit. Vanaf dan nemen de werksters de bouw van het wespennest over, voeden de larven en zorgen voor de verdediging van de wespenkolonie. De werksters gaan in het najaar dood.

Een wespenkolonie bestaat maar een jaar

Een wespenkolonie is eenjarig en deze valt in het najaar uiteen. De nieuw uitgekomen koninginnen en mannetjes verlaten het wespennest. De werksters vriezen dood.