×
Wespen bestrijder op dak

Wespenbestrijding

De zomer is aangebroken en iedereen kan weer naar buiten, inclusief alle insecten. Augustus is de maand van de wespen, maar tegenwoordig zijn ze vaak al actief in juni/juli. Heb je een wespennest in je omgeving? Ga dan na of dit nest voor gevaarlijke situaties gaat zorgen. Ben je bijvoorbeeld allergisch, of bevindt het wespennest zich bij een speelplaats? Vaak is een wespenbestrijding dan de enige oplossing. 

Een wespennest! Wat nu?

Een wespennest in je omgeving is niet gelijk reden voor paniek. Als de wespen in vrede kunnen leven, zal er niks gebeuren. Wespen zijn erg nuttig, zij zijn de natuurlijke bestrijding van muggen en vliegen. Dus als je het nest gewoon een tijdje laat zitten heb je misschien wel minder last van die vervelende strontvliegen en zoemende muggen.Toch kunnen wespen ook voor hele nare situaties zorgen. Maak je een verkeerde beweging, is een wesp al snel geïrriteerd. Het vervelende van wespen is dat ze meerdere keren kunnen steken en zelf niet sterven. Als je allergisch bent kan dit erg gevaarlijk zijn.

Bel meteen een ongediertebestrijder als je van het wespennest af wilt. Als het wespennest zich niet op jouw eigen grond of die van je buren bevindt, dien je de gemeente te alarmeren.

Voorzorgsmaatregelen

Bevindt het wespennest zich dichtbij een raam? Houd de ramen dan gesloten (ook al is het erg warm). Bevindt het wespennest zich onder de dakpannen? Zorg er dan voor dat de ruimtes onder het dak (zolder, vliering) zijn afgesloten. Hetzelfde geldt voor garages en schuurtjes. 

Je eigen huis moet je afsluiten, maar doe dit nooit met de vliegopeningen van het nest. Dit is absoluut geen effectieve manier van wespenbestrijding. Wespen zoeken gewoon naar een andere uitgang, op zoek naar licht. De kans is dan groot dat ze een opening vinden die uitkomt binnen je huis. Alle wespen bereiken met een bestrijding is dan ontzettend lastig. 

Een wespennest verwijderen

Om alle wespen te kunnen bestrijden in jouw omgeving, zal het wespennest verwijderd moeten worden. Dit betekent niet letterlijk het wespennest oppakken en weggooien, maar het nest inspuiten met een soort talkpoeder. Het talkpoeder wordt in de vliegopeningen gespoten en de werksters verdelen dit verder door het nest heen. Wanneer de koningin is bereikt en sterft, zal het hele nest doodgaan. Het nest kan nu verwijderd worden, maar ook blijven hangen. Een tweedehands wespennest zal nooit meer gebruikt worden. Na een tijdje valt het wespennest vanzelf naar beneden en zal het vergaan in de natuur. Zit het nest tegen je huis aan? Dan is het meer dan logisch dat je het nest weg wilt hebben. 

Zelf wespen bestrijden, of een professionele wespenbestrijding?

Wij raden het zelf bestrijden van wespen ten zeerste af. Het bestrijden van een wespennest brengt veel risico’s met zich mee en de gevolgen zijn vaak niet te overzien. Ook liggen de kosten van een wespenbestrijding erg laag. Heb je een wespennest in je omgeving, maar heb je geen last van de wespen? Laat het nest dan gewoon hangen en laat de natuur zijn gang gaan.