×
Wespenbestrijder op ladder

Wespen bestrijden: ben je als huurder verantwoordelijk?

Je huurt een woning of bedrijfsruimte en hebt wespenoverlast. Erg vervelend en je wilt er direct vanaf. Dat er een professionele ongediertebestrijder moet langskomen om de wespen te bestrijden, ben je al over uit. Maar wie is er verantwoordelijk voor de overlast van ongedierte in en om het gehuurde? En wie gaat er dus opdraaien voor de kosten die het wespen bestrijden met zich meebrengt?

De wet

Het onderhoud van het gehuurde is verdeeld tussen de huurder en verhuurder. In de wet staat geschreven dat de verhuurder verantwoordelijk is voor het groot onderhoud en de huurder moet zorgen voor het klein onderhoud. Over ongedierte wordt gezegd dat de huurder verantwoordelijk wordt gesteld voor het bestrijden van ongedierte voor zover de kosten gering zijn en de verhuurder zorg moet dragen voor de bestrijding van ongedierte ten gevolge van overmacht.

Huurcontract

Elke dag krijgen wij wel vragen met betrekking tot de verantwoordelijkheden bij overlast van ongedierte. Aangezien de wet het niet precies afbakent, proberen wij hier wat meer duidelijkheid over te scheppen. Huurder en verhuurder komen samen een huurcontract overeen. Hierin staat vaak ook een paragraaf over ongedierte. Het voorkomen en bestrijden van ongedierte valt onder klein onderhoud en is voor de rekening van de huurder, tenzij dit in jouw overeenkomst anders staat omschreven.

Huurder verantwoordelijk klein onderhoud

Omdat de meeste wespennesten kunnen worden bestreden door een simpele handeling zonder dat daarbij de verhuurder hoeft te worden ingeschakeld, valt dit onder klein onderhoud. De kosten hiervan vallen vaak ook mee. Omdat je als huurder toch verantwoordelijk bent, kan je beter zo snel mogelijk de wespen laten bestrijden. Anders wordt het probleem alleen maar groter. En daarmee de kosten.

Wespen bestrijden

Heb je last van wespen, schakel dan zo snel mogelijk een professionele ongediertebestrijder in om het wespennest te verwijderen. Je kunt de wespenbestrijder vragen naar een schatting van de kosten. Zo weet je direct waar je aan toe bent. Vaak hangt dit af van de locatie en omvang van het wespennest. Een ding is zeker: na de komst van een ervaren bestrijder ben je in ieder geval van de wespen af.