×
Wespenbestrijder op ladder

Wespen bestrijden: ben je als huurder verantwoordelijk?

Het blijft lastig. Wie is er verantwoordelijk, de huurder of de verhuurder? Wanneer je in je huurwoning last hebt van wespen, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Om snel te kunnen schakelen, is het belangrijk dat je precies weet wie hier verantwoordelijk is. Want, wie gaat er opdraaien voor de kosten die een wespenbestrijding met zich meebrengt?

De wet

Het onderhoud van het gehuurde is verdeeld onder de huurder en de verhuurder. In de wet wordt beschreven dat het kleine onderhoud onder de verantwoordelijkheid van de huurder valt en het grote onderhoud onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Waar valt ongedierte dan onder? Over ongedierte wordt gezegd dat de huurder verantwoordelijk wordt gesteld voor het bestrijden van ongedierte voor zover de kosten gering zijn. De verhuurder moet te allen tijde zorg dragen voor de bestrijding als er sprake is van overmacht.

Huurcontract

In het huurcontract worden de rechten en plichten van de huurder en de verhuurder vermeld. Vaak worden bepaalde zaken aanvullend op de wet beschreven, aangezien de wet het niet precies afbakent. In het huurcontract staat meestal een paragraaf over ongedierte. Het voorkomen en bestrijden van ongedierte valt onder het klein onderhoud en is voor de rekening van de huurder, tenzij dit in de overeenkomst anders staat omschreven.

Huurder verantwoordelijk klein onderhoud

Wespennesten kunnen meestal worden bestreden door een simpele handeling zonder daarbij de verhuurder in te schakelen. Het bestrijden van een wespennest valt dus onder klein onderhoud en dus de verantwoordelijkheid van de huurder. 

Conclusie; schakel meteen een wespenbestrijder in als je last hebt van het wespennest in de omgeving van jouw huurhuis. Hoe langer je wacht, hoe groter het probleem wordt en daarmee ook de kosten.  

Wespen bestrijden

Heb je last van wespen? Neem dan contact op een van onze ongediertebestrijders bij jou in de buurt. Zij kunnen je een schatting van de kosten geven, zodat jij weet waar je aan toe bent. De kosten hangen af van de locatie en de omvang van het wespennest. Van één ding kan je zeker zijn: na de komst van een ervaren bestrijder, ben jij van de wespen af!