×
Wespennest aan tak

Wespen zelf bestrijden

Last van wespen in je huis of tuin? Dan zit er hoogstwaarschijnlijk een wespennest ergens. Deze wil je natuurlijk zo snel mogelijk verwijderd hebben. Uiteraard kun je het zelf proberen, maar wespen zelf bestrijden raden wij niet aan. Een wespennest bestrijden die op een makkelijk te bereiken plek zit, is niet moeilijk. Tenminste, met de juiste hulpmiddelen en voorzorgsmaatregelen. Het brengt echter wel de nodige risico’s met zich mee. Durf je wespen zelf bestrijden niet aan, schakel dan de hulp in van onze professionele ongediertebestrijder.

Wespennest vinden

Wanneer je wespen zelf bestrijden wilt, moet je allereerst het wespennest vinden. De ene keer zit het wespennest op een makkelijk te bereiken plek, de andere keer zit het nest beter verstopt. Hoe vind je nu een wespennest? Volg de wespen en let goed op waar ze naar toe vliegen. Op het moment dat er meerderen zijn, ben je vlakbij het wespennest. Het complete nest hoeft niet eens altijd zichtbaar te zijn. Om de ingang van het wespennest te vinden, moet je goed opletten waar ze naar binnen vliegen. Het wespennest kan overal zitten, bijvoorbeeld:

  • onder de rand van het dak;
  • aan een tak in een boom;
  • in de spouwmuur;
  • onder de grond.

Wanneer je het wespennest hebt gevonden, bepaal je of je zelf in staat bent om het wespennest te bestrijden en eventueel later het wespennest te verwijderen.

Wespennest zelf bestrijden

Niet alle wespennesten zijn eenvoudig zelf te bestrijden. Laat voor nesten die op een moeilijk bereikbare plek zitten een professionele wespenbestrijder langskomen. Professionals hebben jarenlange ervaring in het bestrijden van wespen en doen dit binnen no-time voor jou. Zo beperk je de risico’s en minimaliseer je de kans op wespensteken. Wespennesten waar je makkelijk bij kunt, kan je wel zelf proberen te bestrijden. Verschillende middelen zijn hiervoor te gebruiken die in elke doe-het-zelf bouwmarkt wel te koop zijn. Let wel op wanneer je deze bestrijdingsmiddelen gaat toepassen. Wanneer wespen zich bedreigd voelen, twijfelen ze niet om jou te steken. En deze steken zijn erg vervelend. Soms zelfs gevaarlijk voor mensen met een allergie.

Tips wespen zelf bestrijden

Wil je toch zelf de wespen bestrijden? Begin bijvoorbeeld met een spray en pas later nog eens poeder toe. Om het wespennest op een zo’n veilig mogelijke manier te bestrijden, volg je het beste onderstaande tips op:

  • Een wespennest kun je het beste bestrijden wanneer alle wespen erin zitten. Dit is vaak ’s avonds, wanneer de zon verdwenen is. Begin dan met je wespenbestrijding.
  • Sommige mensen denken dat je een wespenprobleem oplost door de ingang van het wespennest af te sluiten. Doe dit nooit! Wespen weten zich hoe dan ook naar buiten te vreten en zijn dan extra gevaarlijk.
  • Om wespen te bestrijden, dien je bestrijdingsmiddelen te gebruiken die speciaal voor wespen bedoeld zijn. De Rijksoverheid heeft hiervoor regels opgesteld. Ook vind je op de website van Milieu Centraal informatie over bestrijdingen en mogelijke alternatieven.
  • Op het moment dat je de wespen wilt bestrijden, trek dan beschermende kleding aan. Denk aan kleding met lange mouwen en broekspijpen. Ook zijn handschoenen geen overbodige luxe.