×
Wespennest onder dakrand

Wespennest

Een wespennest is grijs van kleur en ziet er papierachtig uit. Dit komt doordat wespen houtvezels gebruiken voor de opbouw van hun nest. Ze vermalen deze met hun sterke kaken en vermengen het met hun speeksel. De plekken waar ze hun nesten bouwen verschilt heel erg. Onder dakpannen, in de schuur, in een oud stuk hout, in een stoelzitting, in huis, onder de grond en ga zo maar door. Als de wespenkoningin het een fijne plek vindt, zal ze hier zeker haar nest bouwen. Aan het einde van het wespenseizoen zullen alle wespen sterven en is het nest dus leeg. Ditzelfde nest zal nooit meer hergebruikt worden. Als je last hebt van het wespennest en dus ook van de wespen, schakel dan een ongediertebestrijder in om het wespennest te laten verwijderen en de wespen te bestrijden.

Wespennest in huis

Het kan voorkomen dat de wespenkoningin een fijn plekje in jouw huis heeft gevonden voor haar nest. Spouwmuren, zolders en zelfs oude ongebruikte stoelzittingen kunnen een goede plek bieden aan wespen. Om te ontdekken waar de wespen zich verstoppen, moet je eerst naar de vliegopeningen gaan zoeken. Dit zijn de openingen waar de wespen hun nest in- en uitvliegen. Vooral in juni, wanneer het wespennest gebouwd wordt, zie je de wespen heen en weer vliegen. Kan je de vliegopeningen niet vinden, maar blijven er wel wespen door je huis heen vliegen? Ga een wespennest in huis niet zelf bestrijden. Wespen voelen zich snel bedreigd en vallen met hele groepen aan. In je huis is dit extra gevaarlijk, aangezien je bijna geen kant op kan. Trek dus op tijd aan de bel. Na de zomer bereikt het wespennest ongeveer zijn maximale grootte. Het is mogelijk dat je dan grote vochtplekken op je plafond ziet verschijnen. 

Wespennest in de tuin

Een wespennest in de tuin zal je eerder tegenkomen. Zie je veel wespen heen en weer vliegen? Dan is de kans groot dat er een wespennest gebouwd wordt in jouw omgeving. Wespennesten worden op verschillende plekken gebouwd. De koningin ontwaakt uit haar winterslaap en gaat op zoek naar een geschikte plek voor haar nest. Deze geschikte plek kan bijvoorbeeld in de schuur, in de grond of in de zitting van een tuinstoel zijn. 

Wespennest in de schuur

Een wespennest in de schuur vormt vaak een risico, omdat we ons er simpelweg niet bewust van zijn dat er een nest kan zitten. In de schuur is het donker en staat vaak vol met meubels en hout. Het nest kan dan goed verstopt zitten. Denk je dat er een wespennest in de schuur zit? Ga dan geen spullen wegtrekken en verplaatsen, er is een kans dat het nest op deze manier kapot getrokken wordt en dat duizenden wespen erg agressief reageren. 

Wespennest in de grond

Er vliegen verschillende soorten wespen in Nederland rond, elk met zo zijn eigen voorkeur voor de plek van het nest. De graafwesp en de Duitse wesp maken hun nest het liefst in de grond. Wees hiervan bewust als je op zoek gaat naar de wespen in jouw omgeving. Je wilt absoluut niet op een wespennest gaan staan als je naar boven staat te kijken. Zeker met spelende kinderen en rondsnuffelende honden zijn wespennesten in de grond erg gevaarlijk. 

Professioneel wespennest verwijderen

Heb je het wespennest gevonden? Probeer dan zo min mogelijk te verplaatsen. De kans is groot dat het nest kapot gaat, het bestrijden van wespen wordt dan een stuk lastiger. Schakel direct een professionele ongediertebestrijder in. Zij weten precies welke stappen ondernomen moeten worden voor een veilige en effectieve bestrijding. Breng je kinderen, huisgenoten, huisdieren en vooral jezelf niet in gevaar!