×
Wespennest onder dakrand

Wespennest

Een wespennest is een ingenieus bouwwerk. Meestal zit het wespennest goed verstopt, bijvoorbeeld in de spouwmuur of onder de grond en zien wij alleen de in- en uitvliegopening van het wespennest.

Papierwespen

De papierwespen zijn de bekendste groep van wespen. Het kenmerkende felgeel met zwart gestreepte lijf, de wespentaille en hun meestal agressieve gedrag maakt deze onderfamilie gevreesd. Het wespennest bouwen papierwespen door houtvezels fijn te kauwen. Van de ontstane pulp bouwen ze in dunne laagjes hun nest op, waardoor het lijkt alsof het wespennest van papier is gemaakt.

Het wespenvolk

Het wespenvolk heeft een sociale structuur. In het voorjaar begint de koningin met de eerste aanleg van het wespennest. Uit de eerste eitjes die zij legt, komen een aantal onvruchtbare werksters. Deze werksters bouwen het nest verder uit en zorgen voor de larven. De koningin legt nu alleen nog maar eitjes en verlaat het nest niet meer.

Voortplanting

Tegen het einde van het zomerseizoen worden uit een aantal onbevruchte eitjes de mannetjes (darren) geboren. Ook worden de nieuwe koninginnen geboren uit gewone bevruchte eitjes waaraan door de werksters een speciaal hormoon is toegevoegd. Wanneer het begint te vriezen, sterft het wespenvolk. Alleen de nieuwe koninginnen overwinteren, bevrucht door de mannetjes. De mannetjes sterven direct na de paring.

Raatstructuur in een wespennest

Het wespennest is bijna geheel gevuld met raten. De raten zijn zeshoekig van vorm. Volgens wetenschappers doen wespen dit om verschillende redenen. De eerste reden is dat een raatstructuur de meest stevige constructie is, omdat de bodem van de ene raat gelijk de bodem van drie raten aan de achterkant vormt. Ook hebben wetenschappers berekend dat bij het gebruik van zeshoekige raten de totale omtrek van de raten het kleinst is in vergelijking tot bijvoorbeeld een driehoek of vierkant.

Wespennest verwijderen

Een wespennest waar nog een actief wespenvolk in woont, verwijder je liever niet zomaar. De kans op meerdere wespensteken is buitengewoon groot. Wespen vallen in een zwerm aan wanneer ze zich bedreigd voelen en steken daarbij meerdere keren. Laat de wespen in het wespennest eerst bestrijden door een professionele ongediertebestrijder. Na een geslaagde wespenbestrijding kun je het wespennest verwijderen eventueel. Als je het nest laat zitten, vergaat het vanzelf. Een wespennest wordt nooit hergebruikt.

Misspellingen wespennest op internet

Dagelijks zien wij allerlei verkeerde varianten op de spelling van de woorden ‘wesp’ en ‘wespennest’. De meest voorkomende voorbeelden zijn: Weps, wepsen, wezp, wezpe, wepse, wezpen, wasp, werksterz, wepsennest, wepsenest, wespenest.