Wespennest verwijderen

Het bestrijden van wespen wordt in de meeste gevallen uitgevoerd door professionele ongediertebestrijders gezien de risico’s. Daarnaast zitten de wespennesten vaak op moeilijk bereikbare plekken waarvoor speciaal materiaal nodig is, waarover alleen professionals beschikken. Voordat je een ervaren bestrijder het wespennest laat bestrijden, moet eerst het nest gelokaliseerd zijn. Wanneer het nest bestreden is, mag je het wespennest verwijderen. Een wespennest verwijderen mag echt pas nadat de wespenbestrijding heeft plaatsgevonden.

Een wespennest wordt maar één jaar gebruikt

Een wespennest wordt nooit hergebruikt door wespen. Het is dus in principe niet nodig om een bestreden wespennest te verwijderen. Ieder voorjaar gaat de koningin van de wespen namelijk op zoek naar een nieuwe plek om haar nest te laten bouwen. Het zit niet in haar instinct om haar kolonie te stichten in een reeds volmaakt nest. Iedere generatie wespen ontwikkelt weer een nieuw nest op een nieuwe plek. Het is wel mogelijk dat een nieuw nest wordt gebouwd op een plek waar al een nest zit, zolang de ruimte dat toelaat. Blijkbaar is deze ruimte dan erg geschikt en biedt voldoende ruimte voor meerdere nesten.

Wespen bestrijden door ongediertebestrijder

Je hebt last van een wespennest en wilt het wespennest verwijderen. Voor het wespennest verwijderen heb je een professionele ongediertebestrijder ingeschakeld. Wist je dat wanneer je een wespenbestrijder inschakelt voor een wespennest verwijderen, dat de bestrijder enkel het wespennest bestrijdt en niet weghaalt? Zodra de wespenbestrijder het wespennest heeft bestreden, levert het wespennest geen overlast meer op. Een wespennest verwijderen is dus in principe niet nodig, omdat het wespennest niet wordt gebruikt.

Is het wespennest nog actief?

Heb je toch het idee dat er nog wespen in het wespennest zitten? Ga dan vooral niet zelf wespen bestrijden, maar schakel een vakkundige wespenbestrijder in. Door onze kennis, kunde en middelen zien wij zo of er nog activiteit in het wespennest is. Wil je toch eerst proberen zelf wespen te bestrijden?

  • Observeer dan zorgvuldig en luister goed, maar doe vooral voorzichtig.
  • Zie je een tijd lang niks en hoor je ook geen geluid? Maak dan wat kleine trillingen, waardoor de wespen ontwaken.
  • Dan kun je eventueel wat bestrijdingsmiddelen toepassen.

Toch raden wij dit niet aan en is het verstandiger om dit door een expert te laten doen.

Oud wespennest verwijderen

Een wespennest verwijderen dat ouder dan een jaar is, is geheel mogelijk zonder risico. Zo’n wespennest is opgebouwd van papier en daardoor vrij zacht. Vaak is het verweven om houtwerk, dus snijd je het nest het beste weg met een scherpe mes. Je mag een wespennest verwijderen en deze gewoon bij je afval gooien, hier zijn geen speciale regels aan verbonden. Sommigen bewaren zelfs het verwijderde wespennest, omdat het best bijzonder is hoe deze is opgebouwd. Door de harde structuur van het wespennest, blijven de duizenden cellen goed zichtbaar en is het nest goed te bewaren.